×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  شنبه - ۱۵ اردیبهشت - ۱۴۰۳  
true
false

به گزارش رخداد شمال ؛ عطر گل محمدی ، باغ گیاهان دارویی، درختان سیاه‌ریشه در اراضی شیبدار، طراوات باغات سیب و گیلاس، آببندان‌هایی که امیدبخش و دلگرم‌کننده‌اند، همه این‌ها زیبایی‌های صنعت نخست مازندران و کشور در دل کوهستان هستند.

توسعه باغات در اراضی شیب‌دار از برنامه‌های مهم بخش کشاورزی است که نقش بسزایی در حفاظت آب‌وخاک دارد؛ ازاین‌رو جهاد کشاورزی مازندران با اجرای این طرح در اراضی مناطق کوهستانی سهم خود را در تولیدات کشاورزی افزایش داد طرحی که مردم و کشاورزان نیز در آن سهیم هستند.

به همین منظور جهاد کشاورزی مازندران روز شنبه تور بازدید خبرنگاران را باهدف معرفی این طرح‌ها در دستور کار قرار داده و با جمعی از اهالی رسانه‌های مازندران ساعت ۶ و نیم صبح، ساری را ترک و عازم محل اجرای طرح‌ها در چهاردانگه ساری شدیم.

بازدید از باغ گیلاس، اولین مقصد گردشگری خبرنگاران در روستای “تلمادره” در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی کیاسر در دهستان “پشت کوه” بخش چهاردانگه است که جهاد کشاورزی کشت درختان سیاه ریشه را در یکی از اراضی این روستا اجرا کرد.

باغی پر از میوه‌های رنگارنگ با آبیاری قطره‌ای که گیلاس در آن نمود بیشتری داشت که به گفته اسماعیل علوی مدیر جهاد کشاورزی ساری این باغ نمونه‌ای از عملکرد جهاد کشاورزی استان در راستای توسعه باغات در اراضی شیب‌دار است که به‌نوعی درآمد کشاورزان را متحول و افزایش داد که پیش‌ازاین صرفه اقتصادی برای آنان نداشت.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران که خبرنگاران را در این سفر یک‌روزه همراهی می‌کرد سطح باغات استان را ۲۵۸ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: سالانه حدود ۳.۵ میلیون تن انواع محصولات باغی در این استان تولید می‌شود که کیوی و مرکبات در شمار بیشترین تولیدات باغی قرار دارد.

 

احسان عباس پور افزود: سالانه بین ۲.۶ تا ۲.۹ میلیون تن مرکبات و حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ هزار تن کیوی در باغات استان تولید برداشت می‌شود.

وی به تنوع باغی به دلیل شرایط اقلیمی در استان اشاره کرد و ادامه داد: ۲.۸ میلیارد تومان اعتبار از محل استانی و حدود ۷۰۰ میلیون تومان از اعتبارات ملی برای توسعه باغات استان تسهیلات داده‌شده است.

عباسپور توسعه گلخانه‌ها را از دیگر رویکرد‌های مهم سازمان جهاد کشاورزی عنوان کرد و افزود: سال گذشته ۵۰ هکتار به سطح زیر کشت گلخانه‌ای استان افزوده شد و سطح گلخانه‌های استان به ۵۱۰ هکتار رسیده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: ۱.۸ میلیارد تومان از اعتبارات استانی برای گلخانه‌های کوچک‌مقیاس و بزرگ تسهیلات پرداخت‌شده است.

وی افزود: همچنین در یک سال گذشته ۲ هزار هکتار به سطح باغات استان افزوده‌شده است.

اگرچه جهاد کشاورزی در این عرصه گام‌های خوبی برداشته است، اما بازار فروش مهم‌ترین دغدغه باغداران است که در این بازدید از آن ذکر کردند.

باغ گل محمدی «مُجار» دومین مقصد سفر خبرنگاران بود. باغی بزرگ شمیم خوش گل محمدی از دور مشام هر رهگذری را نوازش می‌داد باغی پر از بوته‌های گل محمدی که مهندس پویا مُجار اهل کرمان آن را خریداری و گل محمدی کشت کرده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در خصوص طرح توسعه گیاهان دارویی گفت: سطح زیر کشت این محصول در سال گذشته ۱۵۸ هکتار بود که این میزان امسال به یک هزار و ۲۵۸ هکتار افزایش یافت که حدود ۵۰۶ هکتار آن مربوط به کشت گل محمدی است و پس‌ازآن گل‌گاوزبان، آویشن و …

وی افزود: ۴۵۰ میلیون تومان تسهیلات برای طرح گل محمدی پرداخته شد که در مجموع برای اجرای کامل این طرح ۱۷ میلیون تومان هزینه است که ۱۳ میلیون تومان آن برای خرید پاجوش این گیاه پرداخت می‌شود.

عباسپور افزود: در کنار آن اگر نیاز به دستگاه‌های آبیاری وجود داشته باشد از محل طرح آب‌وخاک جدای از عدد یادشده پرداخت می‌شود.

وی بیان کرد: استراتژی توسعه ما در جهت پنج قلم اساسی ازجمله کشت گل محمدی، گل‌گاوزبان، ثعلب، موسیر و بنفشه معطر است، البته اگر کشاورزان بخواهند به‌غیراز این‌ها گونه‌ای دیگر هم کشت کنند مشکلی وجود ندارد.

مُجار مجری طرح کشت گل محمدی که از سال ۱۴۰۰ به استان مازندران مهاجرت کرده است درباره چگونگی اجرای این طرح توضیح داد: با تحقیقاتی که در جهاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی انجام دادیم کشت گل محمدی مورد تائید قرار گرفت.

وی ادامه داد: در سال اول ۱۵ هکتار نهال و در سال گذشته ۱۴ هزار نهال و امسال نیز حدود ۴ هزار نهال گل محمدی زیر کشت رفت.

وی احداث استخر ذخیره آب، لوله‌کشی قطره‌ای، محصور کردن باغ و آبیاری قطره‌ای را از دیگر اقدامات عنوان کرد و گفت: تلاش کردیم با اقدامات این‌چنینی برای کشاورزان منطقه ایجاد انگیزه کنیم.

مُجار ادامه داد: در سال دوم این کشت با تغذیه سالم و رسیدگی مناسب روزانه بین ۸۰۰ تا یک‌تن گل محمدی برداشت کردیم.

وی عیار گل این منطقه را بالاترین عیار گل محمدی عنوان کرد که با گلاب قمصر کاشان در برخی از موارد برتری دارد که نعمتی بزرگ برای مردم محروم این منطقه است.

مُجار بازار فروش را مهم‌ترین مسئله در تولید کشاورزی دانست و افزود: هنوز گلاب پارسال و امسال به دلیل نداشتن بازار فروش در انبار وجود دارد اینجا نگاه حمایتی و دلسوزانه مسئولان را می‌طلبد که شرایط کاری و هزینه‌های موجود را درک کنند.

این باغدار ادامه داد: باید با ایجاد تحول در حوزه کشاورزی مهاجرت معکوس را به روستا‌ها بازگردانیم تحقق این موضوع نیز حمایت مسئولان امر را می‌طلبد.

کشت گیاهان دارویی در اراضی شیب‌دار در دهستان کوات یکی از روستا‌های کهن در بخش پشت کوه از توابع منطقه چهاردانگه شهرستان ساری، در ۱۱۰ کیلومتری جنوب شهر ساری مقصد سوم این تور خبری بود که خبرنگاران بر پشت نیسان و وانت خود را به آن رساندند.

اتوبوس حامل خبرنگاران مسیر کوتاهی را از جاده اصلی به سمت مزرعه مورد نظر طی کرد، اما به دلیل عدم دسترسی جاده مناسب از حرکت ایستاد و گروه خبرنگاران با دیگر وسایل نقلیه به سمت محل مورد نظر حرکت کردند.

باغی در میان باغات گیلاس، آلبالو و سیب که شمار زیادی از کارگران زن و مرد در حال کاشت گیاهان دارویی بودند که سید محمدعلی حسینی و محمدباقریان مجری این طرح بودند.

“حسینی” به خبرنگاران گفت: ۳۵ هکتار کشت دارویی برای این طرح در نظر گرفته شد کف قرار است ۶ قلم دارویی در آن کشت شود و تاکنون ۲ قلم دارویی آویشن و مرزنگوش در ۷ هکتار زیر کشت رفت و بنا داریم گیاهان دیگر نظیراسطوخودوس، رزماری، آویشن، سَرخارگل، مریم گل و مرزنجوش برای نخستین بار در این منطقه کشت کنیم و پیش از این تنها گل محمدی در مزارع اینجا کشت می‌شد.

وی با بیان اینکه در ادامه این پروژه‌ها نیز قرار شد ۱۵ گیاه دیگر در شهریورماه در باغات این روستا زیر کشت برود، ادامه داد: درمجموع ۵۰ هکتار زمین زیر کشت داریم که از این میزان ۱۲ هکتار در مناطق پایین ۴ هکتار در ساری، ۸ هکتار در بهشهر شامل مارچوبه و گل ختمی و همیشه‌بهار است. با شرکت‌های داخلی و خارجی هم برای صادرات این گیاهان رایزنی‌ها انجام شد.

حسینی میزان سرمایه‌گذاری این طرح را ۳ میلیارد تومان اعلام کرد و ۱۰ نفر اشتغال ثابت را به همراه داشته و قرار است ۱۲ نفر دیگر به آن اضافه شوند.

 

 

 

 

 

آخرین مقصد بازدید خبرنگاران در تور یک‌روزه ورود به روستای “ولاغوز” در دهستان گرماب بخش چهاردانگه واقع در ۵۰ کیلومتری جنوب ساری است که احداث دو آب‌بندان برای تأمین آب کشاورزی مزارع این روستا از اقدامات جهاد کشاورزی استان بوده است آب‌بندانی که علاوه بر آن می‌تواند قابلیت پرورش ماهی هم داشته باشد.

 

 

 

 

مدیر آب‌وخاک جهاد کشاورزی مازندران که در این سفر خبرنگاران همراهی می‌کرد در توضیح این طرح گفت: با لایروبی آب‌بندان‌ها می‌توان حجمی معادل ۱۶۰ میلیون مترمکعب ظرفیت شهید رجایی بر ظرفیت آب‌بندان‌ها اضافه کرد.

 

 

 

 

 

وی لایروبی آب‌بندان‌ها را یکی از اولویت‌های سازمان جهاد کشاورزی دانست و افزود: مرمت آب‌بندان‌ها حدود چهار سال به جهاد کشاورزی واگذارشده است.

 

 

 

 

 

علیرضا علیزاده تعداد آب‌بندان‌های استان را ۹۱۵ قطعه اعلام کرد و گفت: ظرفیت آب‌بندان‌های استان ۴۰۰ میلیون مترمکعب معادل حجم سد‌های استان است و در حال حاضر ۴۵ میلیون مترمکعب آب پشت سد شهید رجایی وجود ۲ دارد که کمتر از ۱۰ میلیون مترمکعب آب صرف کشاورزی می‌شود.

 

 

 

 

مدیر آب‌وخاک جهاد کشاورزی مازندران از تخصیص ۵۹ میلیارد تومان اعتبار برای مرمت و لایروبی آب‌بندان‌ها خبر داد و گفت: این اعتبار برای لایروبی ۶۰ آب‌بندان تخصیص داده شد که برخی از آن‌ها لایروبی شدند و باید تلاش کنیم که مابقی را تا شهریورماه لایروبی کنیم.

 

 

 

وی با بیان اینکه حدود ۱۰۳ آب‌بندان در شهرستان ساری قرار دارد که ۲۵ هزار هکتار از آب اراضی را تأمین می‌کند، افزود: این آب‌بندان‌ها با مساحت ۳ هزار ۸۰۰ هکتار بالغ‌بر ۸۰ میلیون مترمکعب ذخیره منابع آبی است که اگر لایروبی صورت گیرد میزان آب به دو برابر افزایش می‌یابد.

در انتهای این بازدید دهیار و عضو شورای این روستا نیز ضمن قدردانی از جهاد کشاورزی به‌واسطه اجرای این پروژه، طرح موردنظر را امید برای کشاورزان عنوان کردن که تأمین آب زراعی این روستا از همین آب‌بندان است.

بازدید خبرنگاران به این آب‌بندان ختم شد اگرچه هوا گرم و آفتابی و سفر طولانی بود ، اما خاطره‌ای شیرین را برای خبرنگاران رقم زد و این بار اتوبوس حامل خبرنگاران جاده جنگلی را به مقصد اداره کل جهاد کشاورزی به سمت ساری حرکت کرد پس از رسیدن به مقصد و صرف ناهار.

false
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false