false
به گزارش رخداد شمال؛ بدون تردید هرگاه صحبت از یخ میشود همه ما به یاد سرما میافتیم اما این بار میخواهیم شما را با نوعی یخ آشنا کنیم که برخلاف یخهای معمولی به جای این که سرد باشد داغ است.
سدیم استات و یا به عبارت دیگر همان یخ داغ ماده شیمیایی عجیب و منحصر به فردی است که شما میتوانید آن را به آسانی و با استفاده از مقداری سرکه و جوششیرین تهیه کنید.
اگر سدیم استات را تا دمایی پایینتر از نقطه ذوب آن سرد کرده و سپس آن را به شکل بلوری درآورید یخ داغ تهیه کردهاید.
از آنجایی که این فرآیند گرمازاست بنابراین ماده یخی شکل حاصل از آن در نتیجه حرارت آزاد شده در جریان این فرآیند داغ و سوزان خواهد بود. انجماد سدیم استات مایع تا حدی سریع انجام میشود که همزمان با ریختن آن میتوانید شکل خاصی را به آن بدهید.
در یک ظرف یک لیتر سرکه را با چهار قاشق غذاخوری جوششیرین ترکیب کرده و محتوی ظرف را برای مدت زمان کوتاهی بههم بزنید. در نتیجه واکنش شیمیایی انجام شده بین این دو ماده سدیم استات و گاز دیاکسید کربن حاصل میشود.
توجه داشته باشید که اگر جوششیرین را به آرامی به سرکه اضافه نکنید آتشفشانی در ظرف شما ایجاد خواهد شد که از کنارههای ظرف به بیرون میریزد. از آنجایی که سدیم استات حاصل بسیار رقیق است لازم است آن را برای مدت زمان کوتاهی بجوشانید تا غلیظتر شود.
این کار را تا زمانی ادامه دهید که در سطح محلول یک پوسته کریستالی تشکیل شود. با توجه به شدت حرارت و مدت زمانی که این محلول در معرض حرارت قرار میگیرد تا غلیظ شود رنگ نهایی آن متفاوت خواهد بود. پس از آن بلافاصله سطح محلول را بپوشانید تا از تبخیر آن جلوگیری شود. اگر بلورهایی در محلول شما شکل گرفته است باید مقداری آب با سرکه به آن اضافه کنید. پس از آن میتوانید آن را در یخچال قرار دهید تا یخ بزند.
در حقیقت سدیم استات موجود در این محلول به دست آمده که در یخچال قرار گرفته است نمونهای از یک مایع ابرسرد است.
اگر دمای محیط کمتر از نقطه ذوب سدیم استات باشد، این ماده به شکل مایع خواهد بود اما شما میتوانید با اضافه کردن یک قطعه کریستالی کوچک از سدیم استات و یا لمس کردن سطح محلول با یک قاشق و یا حتی انگشت دستتان فرآیند تشکیل بلور در این محلول را راهاندازی کنید.
همزمان با تشکیل یخ ، گرما آزاد خواهد شد و شما میتوانید به آسانی حرارت خارج شده از ظرف محتوی محلول را احساس کنید. سدیم استات یک ماده شمیایی بیخطر است و بنابراین میتوانید با خیالی آسوده این آزمایش علمی را تجربه کنید.
معمولا از این ماده به عنوان یک طعمدهنده خوراکی و برای بهبود طعم و مزه غذاها استفاده میشود و این در حالی است که میتوان آن را به عنوان یک ماده شمیایی فعال در مواد غذایی که به صورت گرم بستهبندی میشوند نیز استفاده کرد و اما نکته جالب توجه این که حرارت و گرمای حاصل از انجماد اینم ماده خطراتی مشابه آسیبهای ناشی از سوختگیهای معمولی را به همراه نخواهد داشت.
اگر محلولی را که در حال انجماد است در ظرف دیگری بریزید میتوانید آن را به شکل دلخواه خود درآورید، البته باید این نکته را مورد توجه قرار دهید که این مجسمه یخی قابلیت ذوب مجدد را نیز دارد.
false
true
true
true